Rehabilitation of a Rooftop

Works >> architecture >> Rehabilitation-of-a-Rooftop

Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop
Rehabilitation of a Rooftop

Title: Rehabilitation of a Rooftop

Location: Tehran-Iran

Client: Mr. Behzad

Total Area: 105 m2

Project Phase: Completed, Phase 1, Phase 2, Construction

Project Duration

Design: 2009

Construction: 2010

Design-Construction

A2-story building from the 70’s meeting the market-standards of that era; ordinary and uninteresting. The building - which belongs to a friend – is 105 m2 and sits on a 172 m2 site. In order to save money the client would do most of the construction, wiring, plumbing, etc., himself. The design was based on the client’s financial limitations, the existing building’s constraints, and contemporary lifestyles.The entrance to the living unit was determined by the location of the existing stairshaft and its adjacent room. The design parti was to transform the rooftop from a forgotten space used for air conditioners and various antennas, to an elevated garden. In other words the “negative”space of a central courtyard, and a southern garden were designed first, giving shape to the enclosed spaces around them. In the end, a rarely used rooftop space was rehabilitated to a livable unit with two gardens (a private courtyard and a garden on the south side). These two exterior spaces allowed the indoor space access to natural sunlight and air.